מערכות וצורות טיפול בישראל
מרכז הגנה לילדים ונוער (בית לין)
הטר”ם של הפגיעות המיניות. צוות מקצועי שיודע לתקשר עם ילדים יעזור לנו להבין מה קרה ומה כדאי לעשות (חקירת ילדים). ניתן להיוועץ באופן אנונימי. לאחר מכן הנפגעים יופנו למרכזים מקצועיים בהם הטיפול הוא בחינם.
חובת דיווח
יש חובה פלילית לדווח על חשד סביר שמתקיימת פגיעה בילד או חסר ישע (מינית/אלימות). עדיף לדווח במרכז ההגנה או ברווחה וניתן לדווח גם המשטרה. בפגיעה במוסד חינוכי אחריות הצוות לוודא שההנהלה מדווחת לפיקוח משרד החינוך.
קווי סיוע
מענה מקצועי לנשים וילדים שנפגעו מינית. ליווי, ייעוץ והכוונה. שיחת טלפון 1202 (02-6730002 לדתיים). ניתן להיוועץ באופן אנונימי.
יועצות למיניות בריאה ומניעת פגיעה במשרד החינוך
מדריכות מחוזיות המלוות את יועצות בתי הספר בטיפול בהתמודדויות עם מצבי פגיעה מינית ובחינוך לתכנים של מיניות בריאה ומוגנת.
משטרה
במקרים של פגיעה נתקשר למרכז ההגנה בו יושב נציג משטרה או לתחנת המשטרה המקומית. מתחת לגיל אחריות פלילית (12) המשטרה תעביר את הטיפול לרווחה.
רווחה
פקידי/ות סעד לחוק נוער עברו הכשרה ייעודית לסיוע לילדים ובני נוער בסיכון. שיחת טלפון 118 להכוונה על ידי עו”ס חוק נוער במקום מגוריכם. ניתן לפנות גם למוקד העירוני 106 שם יעבירו לאגף הרווחה המקומי.
חדר אקוטי
חדר מיון ייעודי לטיפול בפגיעות מיניות. בצוות החדר עו”ס, רופא וחוקר/ת משטרה, וניתנים בו טיפול רפואי ונפשי ראשוניים. קיים ב-7 בתי חולים בארץ (וולפסון, הלל יפה, הדסה עין כרם, סורוקה, בני ציון, פוריה, יוספטל).
ועדת פטור
במקרים מסוימים מאפשרת פטור מחובת דיווח למשטרה ופתיחת הליך פלילי, במקרים בהם ברור שיש עדיפות להליך טיפולי בלבד. במקרים של פגיעה בין אחים או תלמידים הוועדה עשויה להיות משמעותית מאוד. מורכב מפרקליט, נציגי משטרה ופקיד סעד מחוזי (רווחה).
הערכת מסוכנות
מטרתה של הערכה זו היא לבדוק את רמת הסיכון לפגיעה מינית נוספת מצד אותו נער, ולהתאים לו תכנית טיפול.