לוגו לתת פה
‹ תפריט

מענה לשאלות של ילדים

מודל ארבעה שלבים למענה על שאלות של ילדים בנושאי מיניות, מוגנות ובכלל

מענה לשאלות של ילדים

ילדים שואלים שאלות מעולות, אך לעיתים אנו המבוגרים במבוכה על איך (והאם/מתי) לענות להם. נרצה לעודד את הילדים לראות בנו כתובת לכל שאלה ובכך נהווה גם כתובת טבעית לכל התמודדות או קושי. שאלות בתחומים מיניים הן נורמליות וחשובות מבחינת ההתפתחות והסקרנות הבריאה של ילדים. במקום להציע לכם מילון מורכב עם תשובות על כל שאלה/ לכל גיל – תשובות שכמובן יהיו שונות בהתאם לתרבות ולסגנון ההורי – אנו מציעים לכם להשתמש במודל “4 שלבים לשאלה”:

1) טוב ששאלת!

מסר לא מילולי – אנו שמחים וגאים בך על זה ששאלת אותנו – זו הדרך לקבל תשובה רצינת ואחראית. אנו שמחים על כל שאלה, גם אם איננו יודעים כרגע מה לענות. שאלות הן דבר טוב ואנחנו רוצים להעביר את המסר הזה.

2) למה את/ה מתכוונ/ת?

מסר לא מילולי – כדי לענות לך אנו צריכים להבין טוב יותר את השאלה. ייתכן והילד מחפש תשובה טכנית (לדוגמא: המפגש הביולוגי בין בין זרע לביצית) אך יש סבירות גבוהה שיש מטען רגשי מאחורי השאלה וחשוב לנו להבין אותו כדי לענות בצורה מדויקת (לדוגמא: מאז שנולדה אחותי אני מקבל פחות תשומת לב/ מאז ששמעתי מחברים בכיתה על מין אני מבולבל). כך נעביר המוקד לסיפור של הילד שלנו – מה בעצם אתה שואל? מה עומד מאחורי השאלה?

3) מה את/ה חושב/ת?

מסר לא מילולי – נרצה לדעת איפה הילד שלנו נמצא – מה הוא יודע, מה שמע מחברים, מה עובר אצלו. ילדים עשויים לענות בעצמם בצורה שתתאים לגיל שלהם והתשובה שלהם תדייק אותנו עוד יותר למענה כנה. בנוסף,  לילדים יש לרוב יותר ידע ממה שאנו מצפים.

4) מענה בתשובה פשוטה / התייעצות ותשובה בהמשך

מסר לא מילולי – המטרה היא לענות בצורה הפשוטה והכנה ביותר. נרצה לענות במתינות, בשפה מותאמת, ובהקשבה. גם תכנים מיניים אפשר ונכון להסביר, וכאשר נבחר בביטויים מתאימים ובהסבר אחראי (אנו המבוגרים ניתן משקל משמעותי למערכות יחסים ולא רק למעשים מיניים) נעביר מסר שהתכנים הפוגעניים שאפשר להיפגש בהם ברחוב (הפיזי או האינטרנטי) אינם אמינים וכדאי להתרחק מהם.

לעתים אנחנו עדיין לא יודעים איך. נוכל לומר: ‘זו שאלה טובה, אני אחזור בהמשך עם תשובה’ ולהתייעץ כיצד. כאשר אנו חוזרים לילד עם תשובה בוגרת הוא מקבל תחושה שאכפת לנו לא רק מהשאלה שלו אלא ממנו. חשוב להדגיש שבמקרה שאנו אומרים שנחזור עם תשובה בהמשך, עלינו לקחת אחריות על כך – אם לא נשוב, נעביר בצורה ברורה את המסר ההפוך ביחס לשאלות.

סקירה על אפליקציות בקרת הורים לשימוש של הילדים במסכים
סדרת סרטוני הדרכה במקרה פגיעה מינית בשיתוף נועה מימן...
בכל מקרה של פגיעה שמתגלה, וגם במקרה של חשד,...
רשימת סימנים שיכולים להעיד על פגיעה אפשרית - ומה...
סקירה קצרה על מבחר ספרים שיצאו בשנים האחרונות, והמלצות...
מאפיינים נורמליים ולא נורמליים, התאמת גיל וסימני אזהרה
Scroll to Top

רוצים לדבר?

מעדיפים שנחזור אליכם?

נשמח לייעץ ולענות על כל שאלה